ja_mageia

Osakekirjakeräily

Osakekirjakeräilyä ollaan käynnistämässä myös Suomessa. Euroopassa osakekirjakeräily alkoi jo 1970 - luvulla, jolloin Saksan ensimmäinen osakekirjaluettelo julkaistiin. Suomessa julkaistiin pari vuosikymmentä sitten ensimmäinen osakekirjoista kertova kirja, jonka tekivät Kantanen ja Hänninen. Suomessa julkaistiin viime vuoden lopulla uusi osakekirjaluettelo 2009, joka on nyt myynnissä. Lisätietoja saa www.osakekirja.fi. Lisätietoja osakekirjakeräilystä saa myös Suomen Numismaatikkoliiton jäsenyhdistyksen Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry:n sivuilta www.pk-numismaatikot.fi

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Home Uutiset Sekalaista Erik Johansson muistokirjoitus
Erik Johansson muistokirjoitus PDF Print E-mail

Erik Johansson muistokirjoitus                                                                                                                 2.10.2014

erik-150Erik Johanson in memoriam

11.05.1921 - 17.5.2014

Erik Johansson, aktiivinen keräilijä on poistunut joukostamme viime toukokuussa yhdeksänkymmenen-kolmen vuoden ikäisenä. Erik syntyi Kuopiossa, josta Erikin perhe muutti Viipuriin isän työn vuoksi. Erik oli asepalveluksessa samassa joukko-osastossa Allan Ylisen kanssa ja osallistui niin kuin muutkin nuoret miehet maamme puolustamiseksi sekä jatko-  että Lapin sotaan saaden ansoistaan Vapaudenristin 2. luokan kunniamerkin 1941. Sodan päätyttyä hän opiskeli lakia ja siirtyi opiskelun jälkeen pankkialalle Helsingin Osakepankkiin jääden eläkkeelle 1977 Helsingin Arkadiankadun konttorin johtajana. Monet numismaatikot muistavat hänet avuliaana nuorten numismaatikkojen tukijana antamalla Helsingin Osakepankin Arkadian konttorista luottoa numismaattisten kohteiden ostoon.

Erik oli hyvin laaja-alainen keräilijä harrastaen aktiivisesti numismatiikkaa ja filateliaa sekä niiden lisäksi myös vanhoja taskukelloja ja hopealusikoita löytyi Erikin kokoelmista. Hän aloitti postimerkkikeräilyn jo nuorena ja oli kuusikymmentä luvulta lähtien uusine ajatuksineen raivaamassa tietä muun muassa postihistorian alueella. Hänellä oli ehtymätön tarve tutkia aina uutta filatelian ja numismatiikan alalta. Hän osallistui useisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin postimerkkinäyttelyihin elämänsä viime vuosiin saakka. Numismaatikkona hän oli mukana Suomen Numismaattisen Yhdistyksen toiminnassa jo kuusikymmentä luvulta lähtien. Erik keräsi Suomen ja Venäjän rahoja, osakekirjoja, ulkomaisia seteleitä sekä erityisesti Kiinan rahoja, joihin hän erikoistui ja kohdisti voimansa niiden tutkimiseen.

Erik aloitti jo nuorena keräilyn ja keskittyi 1970 ja 1980 - luvuilla numismatiikkaan toimien useammassa numismaattisessa yhdistyksessä. Hän oli muun muassa yksi perustajajäsen Helsingin Numismaattisessa Yhdistyksessä toimien pitkään sen sihteerinä. Lisäksi hän oli vahvasti mukana Suomen Numismaatikkoliiton toiminnassa sen alkuaikoina toimien liiton hallituksen jäsenenä vuosina 1976 - 1981 Aimo Linkosalmen ollessa sen puheenjohtajana.

Hänen numismaattinen tietomääränsä oli kunnioitettava, varsinkin Kiinan rahoihin hän paneutui toden teolla ja kirjoitti Kiinan rahoista useita tietovihkosia, jossa valotettiin niiden saloja suomalaisille keräilijöille. Myös suomalaisista kunniamerkeistä hän kirjoitti useammankin vihkosen, lisäksi hän toimitti ahkerasti kirjoituksiaan Numismaatikkolehteen ja artikkelin poleteista rahaliike Holmaston hinnastoon numero 12.

Hän oli myös Suomen Filatelistiseuran pitkäaikainen jäsen.  Hän siirtyi 1990 - luvulta lähtien yhä enemmän numismatiikasta filateliaan keräten muun muassa Suomen, Ruotsin ja USA:n postimerkkejä ja kirjelähetyksiä.  Hän kirjoitti myös seuran lehteen erikoisemmista postilähetyksistä pieniä juttuja vielä 2000 luvulla.

Erik osallistui aktiivisesti Helsingin Numismaattisen Yhdistyksen rahamessuihin 1975, 1978 ja 1981 omalla näyttelyllään ja viimeisen kerran hän oli mukana Helsingin Numismaattisen Yhdistyksen 40 - vuotisjuhlanäyttelyssä 2011 Suomen Postimuseossa omalla kokoelmallaan.

Erik palkittiin numismaattisista ansioistaan Suomen Numismaatikkoliiton pronssisella ansiomitalilla 1982 ja hopeisella 1995.

Erik oli hyvin idearikas ja aktiivinen keräilijä etsien aina uutta tutkimuksillaan tuoden sen tulokset avoimesti keräilijöiden tietoon.  Erik oli hyvin seurallinen ja pidetty keräilijäyhdistyksissä sekä toi idearikkailla ajatuksillaan vahvan panoksen eri yhdistysten toimintaan.

Jäämme kaipaamaan aktiivista numismaatikkoa ja filatelistia kunnioittaen hänen muistoaan.

 
Banner